Praktijkexamen | Rijschool Safety First | Goed voorbereid op examen CBR Alkmaar

Praktijkexamen


Eindelijk is het dan zo ver, je mag praktijkexamen doen! Op de dag van het examen wordt je opgehaald door de rij-instructeur van onze rijschool. Onderweg naar het CBR terrein, kunnen er nog enkele dingen geoefend worden. Er wordt wel gekozen voor een gemakkelijke route, om volledig te kunnen ontspannen. Daarnaast geeft de instructeur nog uitleg over het examen en doet hij/zij samen met jou de voertuigcontrole. De examinator kan tijdens het examen hier namelijk vragen over gaan stellen.nnWij zorgen ervoor dat we ten minste tien minuten voor aanvang van het examen aanwezig zijn op de locatie. Het is mogelijk om ervoor te kiezen dat de instructeur tijden het examen mee rijdt. Indien een examinator in opleiding of een tweede CBR-vertegenwoordiger het examen wil bijwonen, mag je instructeur niet mee rijden.nnWanneer je wordt opgeroepen door de examinator, loop je met je rij-instructeur richting het bureau van de examinator. De examinator stelt zich vervolgens voor en legt in het kort uit wat er van jou verwacht wordt en hoe het examen in zijn werk gaat.nnNa de kennismaking en een korte uitleg lopen jij, de examinator en eventueel je rij-instructeur gezamenlijk richting de auto, waar een ogentest plaatst vindt. Hierbij wordt gecontroleerd of je ogen goed zijn, door bijvoorbeeld een nummerbord op te noemen. Naast de ogentest kunnen nog wat vragen over het voertuig of over het dashboard gevraagd worden.nnNa deze intro gaat het rijexamen daadwerkelijk beginnen. De totale duur van het examen is rond de 55 minuten. Dit is inclusief het voor- en nagesprek met de examinator. Dit houdt in dat je 30 tot 40 minuten daadwerkelijk aan het verkeer deelneemt.


Praktijkexamen

Zelfstandige opdracht

Je krijgt een zelfstandige opdracht bij je Tussentijdse Toets. De zelfstandige opdracht kan bestaan uit:


Navigeren

Je kunt de opdracht krijgen om door mideel van het navigatiesysteem een route te rijden. De examinator van het CBR geeft een straat en plaatsnaam op die jij moet invoeren in het navigatiesysteem. Het belangrijkste van deze zelfstandige opdracht is, dat je verkeerssituaties veilig oplost. Het bereiken van het juiste eindpunt, is niet van groot belang.


Clusteropdracht

Een clusteropdracht bestaat uit 3 tot 5 opdrachten. Deze opdrachten worden achter elkaar verteld om de juiste route te rijden. De examinator geeft bijvoorbeeld aan dat je bij de eerstvolgende zijstraat rechtsaf moet, bij de rotonde linksaf en daarna bij de verkeerslichten nogmaals linksaf. Daarnaast is het ook mogelijk dat de examinator aangeeft welke borden je moet volgen om de juiste richting te bereiken.


Variable orïentatiepunten

De examinator geeft bij deze opdracht een zichtbaar gebouw of object of vraagt om naar een punt te rijden wat voor jou bekend is. Dit kan bijvoorbeeld het CBR zijn, maar ook het station.


Bijzondere manoeuvres

De examinator van het CBR zal op een willekeurig moment vragen om een bijzondere manoeuvre uit te voeren. De bijzondere manoeuvres dienen geheel op eigen initiatief en inzicht uitgevoerd te worden. Je kies hierbij dus zelf wanneer je de auto tot stilstand brengt om deze manoeuvres uit te voeren. De volgende 3 manoeuvres kunnen gevraagd worden bij je praktijkexamen

 • Keeropdracht. Hierbij wordt gevraagd om in dezelfde straat te keren;
 • Parkeeropdracht. Hierbij moet je zelfstandig parkeren. Dit kan zowel vooruit, als achteruit gevraagd worden. Ook de wijze waarop dit uitgevoerd moet worden, wordt aangegeven;
 • Stopopdracht. Hierbij wordt verwacht dat je stopt achter een geparkeerde auto, waarna je na een korte stop direct weer weg kunt rijden.

Naast deze bijzondere manoeuvres, blijft ook een hellingproef van toepassing. De hellingproef kan gevraagd worden, maar is niet bij iedereen van toepassing.


Situatiebevraging

Naast de bijzondere manoeuvres en de zelfstandige opdracht, kan een examinator over een bepaalde verkeerssituatie vragen gaan stellen. Wel zitten er een aantal eisen aan de vragen vast. De examinator kan over de volgende 5 criteria een vraag stellen:

 • Milieubewust rijgedrag, “het nieuwe rijden”
 • Veiligheid;
 • Sociaal rijgedrag;
 • Doorstroming;
 • Omgang met het voertuig;

Op de dag van het praktijkexamen moet je een volledig ingevulde zelfreflectie formulier meenemen. Dit formulier moet voor het examen afgelegd wordt, overhandigd worden aan de examinator. Het formulier wordt overigens niet meegenomen in de uitslag van het praktijkexamen, dus zal na afloop pas bekeken worden door de examinator.


Benodigdheden praktijkexamen:

 • Een wettelijk toegestaan en geldig legitimatiebewijs;
 • De oproep (uitnodiging);
 • Je uitslagformulier van je TTT (Tussentijdse Toets), indien van toepassing;
 • Zelfreflectie formulier.