Faalangst examen | Rijschool Safety First | Ondanks faalangst je rijbewijs halen

Faalangstexamen

Het CBR is in 2009 gestart met een landelijke proef met 10.000 faalangstexamens. Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor kandidaten die met behulp van de beschikbare middelen niet de noodzakelijke rust kunnen vinden om te slagen voor het rijexamen.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Een faalangstexamen, de naam zegt het al, is bedoeld voor mensen die last hebben van faalangst voor het rijexamen. Wanneer er vermoedt wordt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan ben je bij Rijschool Safety First aan het juiste adres. Door middel van een speciale faalangst instructeur ga je tijdens de eerste rijles de strijd met de faalangst al aan.

De examinator

De faalangstexaminator bij het CBR is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. De examinator zal je tijdens het examen proberen zoveel mogelijk op je gemak te stellen.

Duur faalangstexamen: 90 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 90 minuten. Het begint met een intakegesprek, waarin je jouw klachten door de faalangst kan bespreken. De examinator zal hier tijdens het examen extra rekening mee houden. De examinator zal je tijdens dit gesprek al proberen zoveel mogelijk op je gemakt te stellen. De duur van het examen is ook afhankelijke van een eventuele time-out die toegepast mag worden.

Time-out

Wanneer je het gevoel hebt dat de spanning na een spannende gebeurtenis te hoog op loopt, zou je voor een time-out mogen vragen. Hierbij zoek je samen met de examinator naar een veilige plek om de auto tot stilstand te brengen. Tijdens de time-out kan je weer even op adem komen. Vaak kan dit helpen om na een spannende gebeurtenis jezelf weer te herpakken. Bij faalangst komt het vaak voor dat je teveel blijft nadenken over iets wat daarvoor gebeurt is, waardoor je niet meer goed kan nadenken over de volgende verkeerssituatie. Een time-out kan hierbij helpen. Verder verloopt het faalangstexamen precies hetzelfde als het gewone examen en is het absoluut niet makkelijker.