Faalangst-instructeur | Rijschool Safety First | Ervaren vrouwelijke instructeur

Faalangst

Heeft u last van faalangst?

Instructrice Nadia Sneeboer is een gediplomeerd faalangstinstructeur en is opgeleid bij De Verkeersacademie te Nieuwegein. Zij kan leerlingen met faalangst of examenvrees helpen met het behalen van hun doel, het rijbewijs.

Wat is faalangst eigenlijk?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. In het dagelijks leven is ieder mens bang om te falen. Vaak is faalangst een motiverende factor, ook wel positieve faalangst genoemd. Sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Op dat moment is er sprake van negatieve faalangst.

Twee soorten angst

Er bestaan twee soorten angst, namelijk: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Wanneer er sprake is van faalangst voor het rijexamen, spreken we van angst als toestand. Voor het rijexamen ben je extreem zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Tijdens de rijlessen ben je een prima bestuurder, maar tijdens het rijexamen zit de faalangst je zo dusdanig in de weg dat je keer op keer zakt voor je rijexamen.

Wanneer heb je daadwerkelijk last van faalangst voor het rijexamen?

Bijna iedereen die een rijexamen moet afleggen is zenuwachtig. Dit heet ook wel “gezonde spanning”. Deze spanning kan in sommige gevallen juist stimuleren en motiveren om goed te presteren. De adrenaline zorgt ervoor dat je scherp bent. Je spreekt pas daadwerkelijk van faalangst op het moment dat je onder de druk van het rijexamen bezwijkt. De faalangst kan ervoor zorgen dat je een black-out krijgt of dat je fouten maakt die je normaal in de rijles nooit maakt. De leerlingen die last hebben van faalangst tijdens een rijexamen, worden begeleid naar het examen toe en doen het faalangstexamen. Een faalangstinstructeur is speciaal opgeleid en zal ervoor gaan zorgen dat de faalangst tijdens het behalen van het rijbewijs een niet al te grote rol gaat spelen. Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Vooraf stellen wij al het doel om van jou een zelfstandige en zelfverzekerde weggebruiker te maken. Het beste is om de faalangst tijdens de opleiding al te lijf te gaan en niet alleen tijdens het examen. Op deze manier kunnen we vanaf je eerste rijles werken aan de faalangst. Mocht je zin hebben gekregen in je eerste rijles waarin de faalangst geen grote rol meer gaat spelen, schrijf je dan nu in of neem telefonisch contact op voor een intakegesprek.